Tid til at gå under overfladen

Opdag hvilke 2 grøntsager, der faktisk kommer fra samme plante

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan dine grøntsager faktisk vokser ude på gården? Dagens forfatter har aldrig givet det meget tanke, bortset fra at tænke, at de enten vokser på et træ eller direkte fra jorden. Måske er det mig den er gal med, men måske har du oplevet den samme indøvede ikke-tænkning, som vi er blevet opdraget med fra alle vores ture til supermarkedet. Nå, her får du sandheden om, hvordan grøntsagerne gror.

The plant which grows both leaf celery and celeriac

Da én blev til to: Blad- og knoldselleri

For en dansker er forvirringen alvorlig mellem de to planter, knoldselleri og bladselleri, da de er navnetvillinger på dansk.

Den ene er en stor rod, der er god i suppe og har en besynderlig smag. Den anden er et bundt friske grønne sprøde stilke, der går godt rå med dip som en sund snack. Men de færreste ved, at de faktisk kommer fra den samme plante, og derfor har de ens navne...

I Danmark og i landbruget generelt dyrkes bladselleri og knoldselleri til at vokse med fokus på enten roden eller toppen, og derfor ser vi aldrig hele planten i supermarkedet eller endda i Eat Grim-kasser. Men fra naturens side er de vokset sammen som en hel plante, fuldt spiselige fra rod til stilk. I dag er det ikke engang muligt at finde et billede af dem, som de plejede at vokse i deres naturlige form, og det eneste billede er dette, fra Google, der kan hjælpe med at give dig en idé om den oprindelige udyrkede skønhed af planten.

Palmetræ gået rosenkål

En anden naturlig weirdo er rosenkål, der rent faktisk vokser som en lille palme på marken. Der er lang vej fra de små ping-pong-bold mellemstore grøntsager, der er gået solo, og som vi køber i plastikposer fra supermarkedet, til disse palme-lignende planter, der tager minderne til de hvide strande i Florida.

Brussel sprouts grown naturally 

Men det er rosenkål, som de ser ud naturligt. Ligesom palmer på en tropisk strand, eller som den franske dessert Croquembouche. Men det er ingen af delene. Det er en slags kål, som det naturligt ser ud, før det møder forbrugere og hylder i supermarkedet. Heldigvis for Eat Grim - så har vi faktisk fået lov til at vise dig lidt af dette i virkeligheden, når vi giver dig rosenkål, der stadig er på stilk. Nyd dette naturlige vidunder, mens det stadig eksisterer!

Den vilde pastinaks hemmelige liv

Du ved sikkert allerede, at pastinak vokser under jorden ligesom deres nære slægtninge, gulerødder, samt kartofler og andre rodfrugter. Men måske vidste du ikke (det gjorde jeg i hvert fald ikke), at pastinakkens nærmeste udyrkede slægtning, den vilde pastinak, vokser som ukrudt i det danske landskab. Du ser det overalt i foråret og sommeren, og nu kan du også tænke på alt det hemmelige liv, der gemmer sig under jordens overflade: det er lækre spiselige rødder. Men pas på, stilken og planten har en gift i dem, der kan forårsage udslæt på huden, når de udsættes for solen. Måske er det derfor, deres rødder holdes hemmelige, og hvorfor de er blevet dyrket til mindre spiselige versioner af sig selv.

Wild parsnip flowers

Forfatters kommentar: Mens jeg researchede til denne artikel, gik det op for mig, hvor svært det var at finde billeder af grøntsagerne, og hvordan de gror naturligt. Jeg kan slet ikke forstå, at jeg aldrig har fået fortalt, eller blevet gjort opmærksom på, hvordan disse grøntsager faktisk ser ud, og at man ikke kan finde billederne på Google, understreger hvor ukendt denne viden er...

/Artikel skrevet af Simone

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere