Det skandaløse supermarkeds-affald, der forbliver usynligt

Og hvad du kan gøre for at bekæmpe det

A man lying face-down on a supermarket aisle

Produkt-overload i supermarkedet. Man kan lige så godt falde om.

Forestil dig dette: Du er en landmand, der har arbejdet med din jord gennem mange år. Du ved præcis, hvad dine afgrøder har brug for, hvornår man skal plante og hvornår man skal høste. Lad os tage broccoli, for eksempel. Du arbejder jorden i flere måneder, du gøder for at sikre en sund vækst, du bekæmper skadedyr, der forsøger at ødelægge dine afgrøde, du klarer klimaudfordringer undervejs (tænk på, al den grimme hagl!). Det lykkes for dig. Din broccoli ser perfekt ud, tror du. Endelig høster du, hvad du har dyrket i månedsvis, og vælger omhyggeligt de smukkeste planter til dine kræsne kunde, et stort supermarked. Du skal sørge for at instruere dine medarbejdere, der vasker, pakker og transporterer dine broccoli planter - bare for at få det afvist ved supermarkedets dør og sendt tilbage på egen regning, før det overhovedet ramte hylderne. Årsagen: Ikke perfekt nok.

Madspild er en langt overset drivkraft for klimaforandringer

Netop samme historie skete for Per fra Østerkrog Gartneri, en gård i hjertet af Danmark, der har groet økologiske produkter siden 2008. Bare i denne uge er hans broccoli blevet afvist i supermarkedet (der tilhører en af Danmarks og Nordens største detailkæder), fordi nogle broccolihoveder tilsyneladende havde små pletter, og derfor ikke blev anset for at være gode nok til at blive solgt til deres kunder. Som en konsekvens, har de sendt hele ordren tilbage, uden faktisk at gøre sig den ulejlighed at kontrollere hver enkelt kasse.

Per tilføjer: "Vi er så rige i Danmark, at vi har masser af alt og kan sige nej til det, der passer os. Hvis vi manglede mad i Danmark, ville de aldrig have returneret disse broccoli". Han har ret. Især i rige lande som Danmark, der konstant vises på listen over de mest bæredygtige lande i verden- er det hyklerisk, at så meget mad går til spilde uden at blive bemærket.

Hvis madspild var et land, ville det være den #3 største globale drivhusgasudleder.

Ifølge FN's Fødevare-og Landbrugsorganisation (FAO), repræsenterer det globale madspild flere drivhusgasemissioner end noget andet land i verden, med undtagelse af Kina og USA. .Det er klart, at vi ikke er tilstrækkeligt gode til at distribuere de fødevarer, vi producerer. 

Det er også klart, at de miljømæssige omkostninger i vand, energi og plads til at dyrke mad, der ikke spises, er mere end vores miljø kan tage. Med en forventet global befolkning på 9,7 milliarder i 2050,har vi ikke råd til at spilde værdifulde ressourcer eller mad.

Det bliver krystalklart, at bekæmpelse af problemet med madspild kræver vigtige ændringer i, hvordan fødevarer sælges. Supermarkeder kasserer hundredtusindvis af tons mad hvert år, og bidrager dermed i høj grad til den globale opvarmning. En af grundene er, at i mange vestlige supermarkeder, er det ofte kun de økologiske sektioner der har uperfekt udseende produkter (og ikke engang, som det er tilfældet med hvad Per fra Østerkrog viser frem), om det så er buede agurker eller appelsiner med blå mærker på deres skræl.

Hvad supermarkeder baserer deres beslutningstagning og ræsonnement på - hvilket betyder, hvad der er "smukt" nok, og hvad der er "for grimt" - er de såkaldte Markedsføringsstandarder for frugt & grøntsager fra EU.


Two images of spring onions in boxes, one box having a different label to the other

1. klasse porre er en smule mere ensrettede end 2. klasse til højre

Alt for ofte er den mad, der er blevet afvist, ikke engang åbenlyst anderledes, nogle gange er kun millimeter af afvigelser fra normen årsag til at mad går til spilde, hvilket betyder, at hvis et æble ikke er præcis 60mm i diameter, bliver det smidt ud. I stedet tager supermarkederne disse universelt anerkendte standarder som årsag til at afvise tonsvis af fødevarer, mens der kun er nogle få stykker, der virkelig havde brug for at blive sorteret ud. Ifølge en BBC artikel, 30-40% af alle produkter er afvist på grund af "kosmetiske fejl".

Det er fordi disse store detailhandlere er så store, at de har råd til at sælge bare en del af "enhederne" og kassere resten. Affald — hundredtusindvis af tons af det — er indbygget i systemet. Og dumping af tusindvis af tons fuldstændigt brugbare fødevarer er den mest chokerende ting.

Vores opfattelse af kvalitet forårsager madspild

Efter år og år hvor vi har været vant til kun at se godkendte frugt og grøntsager på hylderne med friske råvarer, er vi blevet blinde for moder naturs kreationer. En trebenet gulerod er ikke et produkt af genmanipulation, som vi har overhørt nogle mennesker spekulerer på, når vi præsenterer dem vores skæve, grimme Eat Grim-grøntsager, nej, det er det modsatte. Det er helt naturligt, fordi det er grimt af natur. Væn dig til det, og tage en bid!

Og den endeløse trimning af produkter er årsag til affald. For at få produkterne til at passe ind i de jævnt pæne pakker, der kan stables højt på hylderne, antages det, at omkring 20% af alle grøntsager er spildt, når trimmet. Tyve procent.

Hertil kommer, at "sælg senest", "brug inden" og "bedst før" mærker, der anvendes af butikker er forvirrende og ofte ingen relation har til den faktiske udløbsdato for et produkt.

Til sidst, er den store overflod og året-rundt-tilgængelighed af friske råvarer (tænk på jordbær til jul, når du bor i Danmark) med til at berøve os evnen til at identificere, når en frugt og grøntsag er i sæsonen (og dermed velsmagende!), Og hvad man skal spise først, før det bliver dårligt - for du kan lige så godt gå til butikken og købe den same mango igen og igen, når den bliver dårlig, før du formår at spise den.

Sådan kan du hjælpe med at reducere supermarkedets madspild

Supermarkeder har helt sikkert en stor rolle at spille og lang vej igen før madspildet er håndteret. Men der er ting, vi som forbrugere kan gøre, for at tvinge dem i den rigtige retning.

Brug din magt og vælg grimmere.

Vores købekraft er stærk, og vi kan bruge den til fordel for at reducere supermarkedsmadspild. Siden årtier har supermarkederne afvist "grimme" produkter. Hvorfor? De hævder, at vi, deres kunder, ikke ønsker misdannede, for store eller små eller misfarvede friske råvarer. Tror de! Tal for dig selv, og brug din magt til at vælge grimt.

Køb fødevarer, der støtter landmændene direkte.

Nogle af jer har måske hørt udtrykket EF-støttede landbrug, kort CSA. CSA er et system, der forbinder producenten og forbrugerne i fødevaresystemet tættere, ved at give forbrugeren mulighed for at abonnere på høsten af en bestemt gård eller gruppe af landbrug. På den måde vil du købe din mad direkte fra gårdene, og dermed skære mange mellemmænd ud, der er med til at sænke indkomsten til gårdene. Hvis der ikke er nogen CSA i dit nabolag, så tjek andre muligheder, der også etablere et tæt og gennemsigtigt forhold til avlerne, såsom landbrugs-markeder eller by-gårde.

Model of when different fruits are in season

Køb det er er i sæson

Spis hvad der er i sæsonen for at garantere smag, lav miljøpåvirkning og friskhed - da produkterne ikke vil rejse tusindvis af mil i afkølede lastbiler for at bringes til dig. Hvis du ikke er pro til friske råvarer, så vær opmærksom på, hvad der er i overflod hos dit lokale supermarked i øjeblikket og tilgængeligt ved en overkommelig pris. Og tjek denne fantastiske råvare kalender af Russell Van Kraayenburg :)

Køb frugt og grønt med minimal emballage

På den måde kan du undgå trimmede produkter, og du vil i lære, hvad du skal spise først. Emballage har naturligvis et formål - og det er at holde dine friske råvarer friske længere. Der er dog alternativer til plastfolie, såsom at opbevare dine produkter i beholdere i køleskabet, i bivokspapir eller ved hjælp af biologisk nedbrydeligt emballagemateriale. Køb ikke-emballerede fødevarer for også at undgå overkøb, fordi du bliver nødt til at bruge de råvarer du allerede har, før de bliver dårlige. Det er en god måde at bruge, hvad du har i køleskabet, i stedet for at købe mere og mere.

Så fortæl os, hvilke ændringer tager du for at nå frem til en mere spild-fri fremtid?

PS: Vores grimme frugt & grønt kasse, Eat Grim-kassen, indeholder naturligt grimme og overskuds frugt og grøntsager. Hvad i vores kasse er der 100% økologisk og biodynamisk certificerede råvarer, leveret med minimal emballage, pakket i en genanvendt trækasse og med produkter direkte fra et netværk af fantastiske landmænd beliggende i Danmark og resten af Europa. Indtil videre har vi sparet over 50 tons mad og skabt over 250.000 kr. i indkomst til landbrug.

Hvis du bor i Storkøbenhavn, kan du få fat i vores kasse i dag og holde op med at købe grøntsager i supermarkedet - for nu ved du hvad forskel det gør!

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere