COP26 klimakonferencen er ikke nok

Flag fra FNs konference om klimaforandringerne i 2021 (COP26)

Samtidig med at COP26 finder sted i denne uge, og at kommunalvalget nærmer sig, ser vi et øget fokus på klimaforandringer og bæredygtighed i denne uge - både fra politikkere, medierne og andre steder.

Desværre har det været en meget blandet oplevelse, med mange diskussioner og råben frem og tilbage, og en generel mangel på konkrete handlinger. Dette er især bekymrende når man tænker på den nyeste IPCC rapport, der blev udgivet tidligere i år, og understregede vigtigheden af at tage klimahandling, og hvorfor det er vigtigt at det bliver gjort nu. Ser vi specifikt på fødevareproduktionen, kan vi også se at situationen ikke er blevet bedre, da en nylig rapport fra WWF har afsløret at mængden af producerede madvarer som går til spilde nu nærmer sig 40%, hvilket er en forøgelse af de 33% som var det tidligere estimat.

For alle der følger med i klimaforandringerne (faktisk for alle der bare er en smule interesseret i at sikre en positiv fremtid) burde det stå klart at situationen er seriøs. Dog virker det til, at der er nogle personer som er mere interesserede i at pege fingre og lægge planer, end de egentlig er i at få skabt ændringer og tage handlinger. De største nyheder fra COP26 indtil videre, er at et større antal lande har accepteret en aftale om at stoppe udrydningen af skovområder, inden 2030. Hvis det er en succes, vil det have en utrolig stor positiv indflydelse på klimaet. Men, det er okay at være skeptisk og forvente mere end bare en skriftlige aftale, især fordi en lignende aftale blev skabt tilbage i 2014. Det triste er, at aftalen fra 2014 ikke havde en mærkbar effekt, i stedet endte det med at flere af landene der havde sluttet sig til projektet, valgte at efterlade det, takket være flere diskussioner. Værst af alt, så er mængden af skovområder som bliver udryddet steget siden 2014, selvom det blev lovet at der nok skulle blive taget handling.

På grund af alt dette kan det godt være svært at finde ud af hvor vi egentlig befinder os, når det kommer til at skabe en mere klimavenlig og bæredygtig verden - der findes masser af løfter og flotte ord, men hvad er egentlig sandt, og hvad vil i sidste ende blive opnået?

En ting er helt sikkert, og det er at en bedre verden kræver, at vi alle er mere opmærksom på vores handlinger, og at vi søger ny viden om hvordan vi kan leve bæredygtigt. Det kan godt føles overvældende og intimiderende, men overvej at hvis hver enkelt person på verdensplan mindsker deres udledning med et par procenter, så vil det stadig have en mærkbar og positiv effekt. Mest vigtigt af alt, så er resultatet af ikke at gøre noget, at intet forandrer sig. At tage handling, og gøre noget, har en effekt.

Så hvad kan man selv gøre? Hvad er nogle simple handlinger, som nemt kan tages lige nu?

En person der planter et grønt skud i jorden

Deltag i begivenheder der kæmper for at sætte en stopper for klimaforandring, f.eks. Folkets Klimamarch der finder sted d. 6 november i år. Spred budskabet om denne type protester, og put pres på politikkerne og dem der sidder på magten, så de kan se den vilje som folket bærer, og bevise at vi forventer forandringer, ikke bare løfter.

Spis mere grønt! Det er ikke alle der er interesserede i at blive vegetar eller veganer, og det er heller ikke noget vi har en forventning om. I stedet, så prøv langsomt at introducere flere grøntsager til retterne i hverdagen. Du kan altid finde inspiration fra vores råvarer, og opskrifterne på vores blog. En lille smule kan række langt, igen, selv små handlinger, er handlinger.

Støt og køb fra bæredygtige virksomheder, og tænk mere om hvad du forbruger. Wair er en virksomhed, der laver vildt fede sneakers fra upcyclede tekstiler, Beyond Coffee skaber bl.a. kaffekopper af brugt kaffegrums, og LastObject skaber bæredygtige, genbrugelige udgaver af vatpinde og andre produkter til badeværelset / toilettasken. Det behøver ikke nødvendigvis at være større ting, men ved at ændre dine indkøbsvaner, og søge efter mere grønne alternativer, støtter du ikke bare små, klimavenlige forretninger. Du sender også et klar signal til de større virksomheder om, at hvis de ønsker at fortsætte deres position på toppen, så skal de tage bæredygtighed seriøst.

Dejlig er den himmel blå…

En glad snemand med handsker, der står i sneen

Som nævnt tidligere, fremhævede den nylige rapport fra WWF at madspildet faktisk er voksende. Det er et stort problem, og med jul og hygge lige rundt om hjørnet, er det endnu vigtigere at vi er opmærksomme på vores vaner. Hvis man ser på et gennemsnitligt år, så er december den måned der har det meste madspild, ofte som følge af de mange middage og frokoster som man hurtigt kan blive del af - men også det faktum, at mange associerer julen med et julemiddagsbord, der er godt fyldt op med forskellige retter. Der er ikke noget galt med at elske julen, og ville gøre en fest ud af det, men det er stadig vigtigt at tænke på, hvordan de forskellige rester kan udnyttes, og om ens gæster egentlig overhovedet har plads til at fylde tallerkenen to gange.

Så husk også at give Moder Natur en julegave i år, i form af bæredygtige, klimavenlige vaner, og masser af kærlighed.

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere