Den store knoldselleri guide

A person holding a celeriac in front of a pink background

Billede af Rachel Jones


Takket være dens deformerede og rumvæsen-lignende udseende, er knoldselleriet oftest blevet anset som #1 på listen over usexede grøntsager, og kendes som råvarernes "grimme ælling" eller "hobit". Men, den har faktisk eksisteret i tusindvis af år. Den fik først opmærksomhed i Homers "Odysseus", der sikkert også selv spiste den, da den er propfyldt med vitaminer og mineraler. Lad dig altså ikke skræmme af udseendet! Hvis du er fan af kartoffelmos, så kan knoldselleri snildt bruge til at opgradere retten. Det er også helt fantastisk som chips, i salater, eller supper. Den økologiske version har sæson i Danmark fra omkring December til April.

Hvordan skal den opbevares?

Da knoldselleri er en rodfrugt, er den nem at opbevare, og kan holde længe hvis det er køligt. Da den bruger det meste af tiden under jorden, nyder den mørket. Opbevar den pakket løst i en plastikpose i køleskabet, og den kan holde flere uger - endnu flere hvis den blev høstet for nyligt. Undgå dog at skrælle knoldselleri inden du opbevarer det - hvis du gør det vil den oxidere og blive brun. Skyl den heller ikke, for jorden der hænger fast på den er faktisk med til at beskytte den. I stedet kan du børste det meste af jorden af.

Hvordan forbereder du det?

Det er ikke helt nemt, da den har en meget bulet, ujævn overflade. For at rense knoldselleri, holdes det under koldt vand mens man bruger en børste til at få så meget jord af som muligt. Derefter kan du følge disse tips til at skrælle den, uden at skabe alt for meget spild:
  1. Placer knoldselleriet på en ren overflade. Skær top og rod af, så den kan så fladt.
  2. Brug så en skarp kniv, til forsigtigt at skære fra top og ned mod roden, og skræl det yderste af skrællen af. Tag lidt ad gangen, så du ikke skærer for meget af.
  3. Når skrællen er helt af, kan du hakke, skære eller gøre lige hvad du ønsker med grøntsagen. For at undgå oxidering, kan du placere knoldselleri i koldt vand med et par skiver citron eller citronsaft.

Hvordan laver man knoldselleri mos?

Som sagt er knoldselleri helt fantastisk, hvis du vil opgradere den sædvanlige kartoffelmos. Her er hvad du skal bruge:
1 knoldselleri, skåret i små tern
Et glas mælk
Et par skrællede kartofler i tern
Et par stykker usaltet smør

Sådan gør du:

  1. Kog knoldselleriet i en stor gryde med saltet vand, ca. 5 minutter.
  2. Tilføj kartofler til gryden. Kog i ca. 20 minutter, indtil alle grøntsagerne er møre. Dræn dem derefter.
  3. Placer grøntsagerne tilbage i gryde. Steg dem af ved mellem-høj varme, indtil de er tørre. Det tager 1-2 minutter.
  4. Fjern fra varmen, og tilføj smør.
  5. Brug en kartoffelmoser eller gaffel til at mose grøntsagerne, indtil smørret er inkorporeret.
  6. Tilføj endeligt mælken, og mos indtil du har den ønskede konsistens. Smag til og server!

Husk at tagge dine egne kreationer med #eatgrim og #cookinggrim på Instagram, og følg os via @eatgrim.

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere