Pommes Anna med jerusalemartiskokker, kartofler og granskud

Det her er mit take på en meget traditionel kartoffelret. Jeg kan godt lide det klassiske, men helst hvis vi udvikler det lidt! Denne gang med et ekstra lir fra grannålene.

TILBEHØR / 1 TIME 20 MIN / 4 SERVERINGER / MELLEM

INGREDIENSER

 • 500 g kartofler

 • 400 g jordskokker

 • 2 løg

 • 200 g smør

 • Granskud

 • 1 dl eddike

 • 85 g sukker 

 • 0,5 dl vand 

SÅDAN GØR DU

 1. Kog eddike, sukker og vand op, så sukkeret er smeltet. Lad det køle lidt af, og overhæld så de friske granskud med lagen. Lad det trække et par timer. 

 2. Forvarm ovnen på 180 grader. Vask både kartofler og jordskokker grundigt. De skal ikke skrælles, så det er vigtigt, der ikke er jord på. 

 3. Brug et mandolinjern til at skære dem ud i tynde skiver. Læg dem i vand, for at trække lidt af stivelsen ud af kartoflerne. Skær også løget i tynde skiver. 

 4. Smelt smørret i en lille kasserolle. Begynd så i et ildfast fad, at lægge lagvis af hhv. kartoffelskiver, jordskokker, løg og grannåle. 

 5. Pensl laget af kartofler med smør, for hver gang du har lavet et nyt lag. Husk at drys med lidt salt ind i mellem. Vær varsom med granskuddene, de kan godt smage lidt for kraftigt igennem. 

 6. Når du ikke har flere kartoffel- og jordskokkeskiver, kommes fadet i ovnen og bager i cirka 30-40 min. Tjek det, og vær sikker på, at de er gennembagte. 

 7. Servér som en del af en større menu eller til et stykke ordenligt, naturligt opdrættet rødt kød - f.eks. tykkamsfillet, osso buco el. en højrebsbøf, med en god salat på siden. Det er en "fyldig" ret, men har man tiden til det, er det det hele værd!

 

SANKETIP

Granskud findes overalt i det tidlige forår, marts til maj. Gå en tur i en hvilken som helst nåleskov, og læg så mærke til de små, bløde, nye skud, som er helt lysegrønne. Pluk dem mens de stadig er bløde, så er de rarest at spise efterfølgende. Gem dem i en syltelage, eller overhældt med en helt neutral olie, eller i honning. Jeg har nogle fra 2017, som jeg stadig bruger af, og det smager fantastisk! Det er citron-syrligt, og samtidig smager det af at gå en tur i skoven! Brug dem også gerne i mayonnaiser, på kød, eller i salater. 


Opskrift af Emilie Qvist Kjærgaard

Er du ny hos Eat Grim? Se hvordan du starter et abonnement, her