Mød en grim landmand: Mejnerts grimme, heldige kartofler

Sidste sommer havde vi fornøjelsen af at besøge nogle af vores lokale danske landmænd og tale med dem om deres vidunderlige afgrøder og de udfordringer, de står over for som leverandører af frugt og grøntsager til en defekt fødevareindustri. 

En af dem var Mejnerts økologiske gård i Tvebølle i det nordlige Sjælland, som er en af vores foretrukne Eat Grim-leverandører af kartofler. Landmanden Peter viste os rundt på de familieejede faciliteter og tog os med på kartoffeljagt, mens han lærte os lidt om de strenge standarder, hans kartofler skal stå model til. Som følge heraf afvises ca. 10% af alle Mejnerts høstede kartofler i pakkeafdelingen, fordi de er for "grimme". Kartoflerne fjernes på grund af deres størrelse, form eller fordi, der er noget galt med skrællen. "Der er for meget spild", ifølge Peter, "selvom kvaliteten intet fejler." 

Peter delte også nogle indsigter om sæsonen og deres 'breaking-point' omkring uge 42. Dette er den sidste mulighed for at høste de kartofler, der skal vare os hele vinteren. Her bliver de taget op af jorden og lagt i kølerum for at sikre de bedst mulige betingelser for lang levetid. Det betyder, at alle de grimme, heldige kartofler, du modtager i din Eat Grim-kasse hele vinteren faktisk blev høstet for et godt stykke tid siden - og det er helt normalt. Faktisk er råvarerne i supermarkedet i gennemsnit 4 måneder gamle

Og apropos heldige kartofler. Man kan faktisk takke de grimme rødder for den danske skoleferier 'efterårsferie' i uge 42. Det blev oprindeligt kaldt "kartoffelferie", hvor børn blev taget ud af skolen i en uge for at arbejde side om side med deres forældre og høste kartofler i alle størrelser og former, før vinterkulden bankede på døren.

Her er et lille galleri med sommernostalgi fra Mejnerts gård. 

Læ mere om vores besøg hos landbrugene

Eller lav en god gammeldags kartoffelmad!