Få det hele ud af fennikel planten

Sådan bruger du hele fennikel planten, fra blomst til knold

A person hiding behind a long fennel plant

Fennikel er noget som folk enten elsker eller hader - dens anis-lignende smag kan være ret intens. Som middelhavs-grønt er fennikel meget populær i det italienske køkken og gror i det tempererede klima hele året rundt. Vi har det faktisk også her i norden!

Fennikel sæsonen i Danmark går fra Juni til Oktober. Billedet som kan ses i denne artikel er faktisk hvordan fennikel gror naturligt, og det kan være ret overraskende, når man oftest er vandt til kun at se den lille knold. Men det leder også til at spørgsmål, hvordan bruger man det hele?

Kan det spises?

JA, faktisk er alle dele af fennikel planten spiselig, fra de møre blade til den friske knold. Her er lidt tips til, hvad du kan gøre med den.

A beautiful fennel plant

Selve knolden

Den er god både rå og tilberedt. Når den nydes rå er den sprød og ret intens, men tilberedt er den blødere og mere mild.

Skær i meget tinde skiver til salater (gerne på et mandolinjern). Kog eller damp (20 minutter for hele knolden, 12 minutter for skiver). Bag i ovnen (ca. 40-50 minutter).

For at forberede det skylles knolden først, inden de grønne toppe trimmes af (men gem dem). Skær selve roden i midten af. Den inderste del af knolden er mest mør. Enten fjernes roden i bunden af grøntsagen, eller den skæres i kvarte og roden fjernes derefter.

Opbevar skåret fennikel i fugtig køkkenrulle i en plastpose eller beholder i køleskabet. Kan holde i op til tre dage.

The small green leaves of the fennel on a plate

Grønne toppe

De fine grønne toppe skal være friske og farverige, ikke gule. Du kan bruge dem til pynt. De opbevares som andet bladgrønt. Du kan endda placere dem i et glas med et par cm vand, for at holde den sprøde.

A peeled fennel stalk

Stilke og skud

Brug dem ligesom bladselleri! Ja, bare tag en bid. Skuddene er bløde og søde, mens stilkene kan være mere fiberrige. Du vil med det samme kunne smage al friskheden. Tykkere stilke kan skrælles inden de nydes.

I maden kan du prøve at bruge fennikel stilke i stedet for selleri næste gang du laver en fond. Prøv også at sylte dem, inden de tilføjes til en salat. Eller skær dem tyndt, og vend med i en salat som de er.

A dried fennel flower

Blomster

De fine og lyse blomster er en af de dele af fennikel der virkelig smager af anis. Det er også anset som en delikatesse, og hvis de købes for sig selv er de oftest ret dyre.

Skær hele blomsterhovedet fra planten, og opbevar dem et køligt sted, inden blomsterne forsigtigt klippes af og tørres på en bageplade. Når helt tørre kan de knuses mellem fingrene, og bruges i urte the eller som topping til maden.

God fornøjelse med at udforske hele fennikel planten!

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere