Hvordan vejrforhold påvirker landbrugenes hverdag

Der er hagl i det!

Engang var det åbenlyst til folk, at landbrug er utrolig afhængigt af klimaet. Men på en eller anden måde, har vi mistet dette fokus, og i mange tilfælde tages maden på spisebordet for givet.

Den rigtige balance af sol og regn er påkrævet, for at gro de råvarer vi spiser. Desværre kan dårlige vejrforhold sætte hele høsten over styr, og påvirke kvalitet, pris og tilgængelighed af vores fødevarer - samt hvordan de ser ud.

Ekstreme begivenheder, især flodbølger og tørke, kan skade afgrøderne voldsomt, og reducerer andelen der kan høstes. Kraftig blæst kan give skrammer på frugter og grøntsager, rive korns rødder op ad jorden, og fordele tilfældige plantefrø der hvor de ikke ønskes. For meget vand kan tvinge landmænd og kvinder, til at udskyde dyrkningen af nye afgrøder, og afholde frøene fra at optage oxygen, hvis de allerede er i jorden. Det øger også sandsynligheden for sygdom og forrådnelse, samtidig med at de skaber et tab af nitrogen. Derudover, er der meget ukrudt, skadedyr og svampe der nyder stærkt regnvejr. I den modsatte ende af skalaen, dræber tørken hurtigt de forskellige afgrøder, og får dem til at tørre så meget ud, at de nemt kan antændes. I bund og grund, så er alle landbrug afhængige af at himlen viser dem nåde.

I mellemtiden er klimaforandringernes effekt en voksende og mere pressende udfordring. Den øgede uforudsigelighed af vejret, gør det utrolig svært for landbruget at planlægge deres høst og aktiviteter, og gør det svært at beskytte den værdifulde jord.

Samtidig med dette, er vores urealistiske og utroligt strikse skønhedsstandarder skyld i, at små skrammer og kosmetiske fejl, kan få fødevarer der har været måneder undervejs, til at gå spildt inden det når frem til spisebordet. Faktisk, så er det 1/3 af al den mad vi producerer globalt der går til spilde, primært af denne grund. Dette er selvfølgelig et uansvarligt spild af mad og naturlige ressourcer, men samtidig har det også en negativ effekt på landbrugets levevej.

Gennem 2019, fremhævede vi nogle råvarer i vores grimme frugt- og grøntkasser, der havde for mange kosmetiske fejl, til at blive solgt. Abrikoser, for eksempel. Disse abrikoser blev reddet fra et økologisk landbrugs-kollektiv i det sydlige Italien, der blev ramt af et intenst stormvejr i april. Dette utilregnelige vejr, efterlod frugterne med skrammer og deformationer, der gjorde dem "ubrugelige" for supermarkedernes hylder, i følge af de Europæiske Marketing standarder

Eller appelsiner. Citrusfrugter er generelt svære at få til at gro perfekt, af mange årsager: Citrusfrugter er blandt de grådigste planter, og hungrer altid efter et eller andet. Hvis vand eller næringsstoffer ikke er i overflod, vil skrællen hurtigt udvikle små rug pletter på overfladen. Eller de kan have været udsat for mider og lignende, der kan beskadige skrællen, uden at de når ind til selve frugten, der stadig sagtens kan spises - og det burde vel være det der er vigtigst, ikke? 

Hvorfor er det en norm at markedet afviser disse helt spiselige men lidt grimme råvarer? Det giver mening at en appelsin, der på grund af skader på skrællen, ikke kan bruges som kilde til citronskræl til maden, og derfor ikke kan sælges til samme pris som dens klasse 1. modstykke. Det er fair. Men at fuldt ud afvise disse lidt anderledes appelsiner, uden at overveje at sælge dem til en lavere pris, er helt uforståeligt. Dette er bare få eksempler på, hvor ødelagt og skadeligt vores fødevaresystem er. 

Effekten af klimaforandringer på de globale forsyninger af spiselige afgrøder, er uden tvivl en af de vigtigste faktorer og overvejelser, der burde tælle med i snakken om at bekæmpe klimakrisen. Hvis vi skal have mulighed for at ændre og overvinde disse udfordringer, er det essentielt at vi reevaluerer hvad der er "acceptabelt" at spise.

Hos Eat Grim vil vi bevise at "grimme" råvarer er lige så meget værd som andre. Vi anerkender og sætter pris på den tid og energi, der bruges på hver høst, og vil være med til at sikre at landbrugene har mulighed for at fortsætte med det arbejde, der i bund og grund sikrer at vi kan få mad på bordet.

Du kan selv prøve en af vores frugt- og grøntsagskasser, og være med til at tage klimahandling. Udforsk vores udvalg her.

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere