Sådan tilbereder og nyder du artiskokker

Bange for den prikkende, spiselige blomst? Bare rolig!

Lad os være ærlige: artiskokker kan være lidt skræmmende. Du kan knap nok finde dem i butikkerne når de er i sæson, og samtidig vil du måske gå udenom dem. Men hvis du giver dem et forsøg, at kigger efter dem, vil du finde ud af hvor fantastiske de egentlig er.

A plate filled with artichokes

Artiskok er en blomst

Den er god nok. Ligesom broccoli, blomkål og kapers, den smukke og lidt underlige artiskok er faktisk en blomst, der er del af thistel familien. Det forklarer den prikkende effekt!

An artichoke plant in bloom

Det kan være svært at se hvordan den skal spises, bare ud fra udseendet. For at komme ind til det møre, bløde og lækre hjerte af artiskokken, skal der lidt arbejde til. Men når først du har prøvet det, er det faktisk virkelig nemt!

Her er den simple guide

Image instructions for how to prepare an artichoke

Step 1) Skær et par cm af toppen.

Step 2) Fjern de mindre blade omkring stilken.

Step 3) Skræl det yderste af stilken.

Step 4) Skær et par cm af stilken.

 

Instructions for how to cook an artichoke

Step 5) Med en lille saks skæres toppene af bladene af, inden de skylles med kold vand. Spred så bladene fra hinanden med fingrene.

Step 6) Drys med saft fra en halv citron. Det stopper dem fra at oxidere og blive brune.

Step 7) I en mellemstor gryde, bringes et par cm vand i kog. Tilføj peberkorn, en skive citron og 2 fed hvidløg.

Step 8) Når vandet koger, placeres en dampkurv i gryden med artiskokkerne indeni. Luk kurven og damp artiskokker i 20-25 minutter.

Step 9) Tag artiskokkerne ud af gryden når de er møre. Den er klar, når de yderste blade nemt kan pilles af.

Sådan spiser du dem

The "heart" of the artichoke

Step 10) Nu kan du lave en dip til artiskokkerne! Hummus fungerer godt, eller du kan bare blande lidt mayo med balsamico eddike. Du bestemmer!

Step 11) Hiv et af de ydre blade af, og dyp i dippen. Spis bladene ved at bide det møre kød af bladene med tænderne. Fortsæt indtil du er nået ind til det bløde center af artiskokken.

Step 12) Fjern de små "hår" fra hjerter - de smager ikke så godt", skær det ud, og spis som du ønsker det - du kan f.eks. lave pasta af det! Tjek vores opskrift her

Velbekomme og god fornøjelse!


Husk at tagge dine egne kreationer med #eatgrim og #cookinggrim på Instagram, og følg os via @eatgrim.

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere