Brændte gulerødder og pastinakker med mirabellehonning

Gulerødder og pastinakker er noget vi alle nyder. Så hvorfor ikke give dem lidt sødt selskab, og virkelig få dem til at blomstre?

Brug denne ret som del af en større forårsmenu, eller server den sammen med langtidsstegt kød.

TILBEHØR / 30 MIN / 4 SERVERINGER / NEM

INGREDIENSER

  • 400 g gulerødder

  • 400 g pastinakker

  • 2 spsk neutral olie

  • 0,5 dl mirabellehonning (du kan også bruge alm.)

  • 2 dl rugflager (eller rullet havre)

  • 0,5 dl sukker

  • Masser af friskkværnet sort peber

  • Vilde blomster

SÅDAN GØR DU

1. Tænd ovnen på 250 grader. 

2. Vask gulerødderne grundigt, og behold skrællen på. Vask og skær pastinakkerne i kvarte. Læg dem i et ildfast fad. Sørg for at de ikke dækker hinanden. Dryp lidt olie og salt over dem, og fordel det godt rundt. 

3. Bag dem i cirka 20 min., og tjek dem så ved at stikke en tynd nål igennem. De skal være meget mørke, men stadig faste. 

4. 5 min før rødderne er færdige, hælder du lidt af den flydende honning over og bager færdig i cirka 5 min. 

5. Imens kommes rugen på en tør pande, og ristet godt igennem. Kom sukker på, og lad det smelte sammen, så rugen bliver let karamelliseret. Tag til side og køl af. 

6. Anret de lune, let afkølede gulerødder og pastinakker, med det ristede rug (evt. et skvæt honning mere og lidt salt) og kværn et gavmildt skud peber over. Pynt af med stedmoderblomster eller friske mirabelleblomster. 

7. Brug denne ret som en del af en større menu, eller server den til f.eks. braiseret svinenakke/kæber/skank eller andet langtidstilberedt kød.

SANKETIP

Mirabellehonning er et lækkert produkt. Jeg fermenterer altid min honning, som jeg preserverer andre råvarer i. Det vil sige, at jeg tilfører mængden af honningen 15% vand, rører godt rundt og lader stå i min. 6 måneder i et patenglas. Lav derfor altid en stor portion. Du kan også fermentere det samtidig med at du gemmer blomster eller urter i det. Honning er så sødt, at det ikke kan rådne eller blive "for gammelt". Dvs. at du kan gemme ALT i honning, og dermed både få et sejt nyt produkt, men også få en honning, som har smag af noget andet.Prøv f.eks. med mirabelleblomster, syrener, hvidløg, rosmarin etc.

Stedmoderblomster vokser tit på lidt næringsfattige jorde. Kig efter dem i vejkanter, på marker (sørg for de er øko), og på stranden. Det er de smukkeste små lilla blomster, og de smager en lille smule af ærter, men er ellers meget milde. De kan pifte enhver ret op!

Opskrift af Emilie Qvist Kjærgaard