Biodynamiske VS. økologiske råvarer

Hvad er forskellen egentlig?

Biodynamisk er altid lig økologis, men økologi er ikke altid lig med biodynamisk produktion.

De bygger begge på samme idé med, at landbrug skal ske med omtanke for miljøet og dyrenes velfærd, i stedet for profit. De fremhæver begge en naturlig balance, og vedvarer biodiversitet. Det gøres ved at undgå pesticider og kunstig gødning, hvilket er godt for grundvandet, og sikrer at vi ikke i sidste ende spiser en masse kemiske stoffer. Ingen af produktionsmetoderne bruger heller GMO, det er faktisk slet ikke lovligt, inden for EU, at have et økologisk eller biodynamisk landbrug, hvis man så meget som bruger GMO, ligegyldigt mængden.

Caption from the Danish documentary on biodynamic farming “Så meget godt i vente”/”Good things await” from 2014

Caption from the Danish documentary on biodynamic farming “Så meget godt i vente”/”Good things await” from 2014.

Biodynamisk landbrug er en levende organisme

Biodynamisk landbrug er anderledes fra økologisk landbrug, da det er et holistisk synspunkt på landbrug. Dogmet blev etableret i 1924 af Rudolf Steiner, og bygger på idéen om at organismerne i landbruget, menneskerne og universet er forenet i et enkelt system. Én samlet organisme, hvor hver del spiller en signifikant rolle i den større helhed.

Det er videnskabeligt bevist, at jorden i biodynamiske landbrug indeholder flere organiske materialer og en større biodiversitet, takket være rotation af afgrøder og produktionsdyr, hvilket både styrker helbredet af planter og dyr, men også sikrer en bedste kvalitet til sidst. Det betyder også at det ikke er nødvendigt at bruge en masse gødning i jorden, der er også begrænsninger for, hvor meget gødning er tilladt i biodynamiske landbrug.

Biodynamiske afgrøder under stjernerne

Naturen og universet er lige i biodynamiske landbrug, hvor nogle tager både månens position og stjernerne i mente, når de overvejer hvornår der skal plantes og høstes. Der er en tro på, at universet og alle bevægelser har en effekt på jordens natur. Måske kan du smage en forskel, når rødbederne er høstet i dit stjernetegn?

Ligegyldigt om det er økologisk eller biodynamisk, kan der ikke tages fejl af smagen. Friske, lækre råvarer af god kvalitet, uden pesticider og kunstig gødning.

/Artikel skrevet af Simone

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere