En Eat Grim tilgang til bæredygtig skalering

Vores mission hos Eat Grim er, og har altid været, at maksimere vores positive indvirkning på planeten. I dag bliver 1 / 3 af al frugt og grønt kasseret på grund af urimelige skønhedsstandarder og overproduktion. Ved at bringe perfekt spiselige produkter, der normalt ville være spildt tilbage på folks tallerkener, kan vi brødføde flere mennesker uden at øge fødevareproduktionen. Men hvordan får vi vores indflydelse til at vokse? Ved at skalere vores forretning på en måde, der giver mening for mennesker, planeten og profit. 

Ny, plastfri emballage, der vil øge kvaliteten af dine grøntsager 

Sandsynligvis den største ændring i selve produktet er, at vores Eat Grim-kasser får et helt nyt look! Vi vil bytte trækasserne ud med genanvendelige papkasser, lavet af DS Smith. Der kommer til at være specialudviklede separatorer inde i kasse som holder dine grøntsager adskilt og dermed sikre dem under pakning og transport. Farvel til maste tomater! 

Vi vil droppe plastikposerne helt og begynde at bruge poser lavet af 100% biologisk nedbrydeligt og komposterbar polyester, vegetabilske olier og stivelse, til at pakke sarte råvarers, såsom bladgrøntsager. De af jer, der bor i Københavns Kommune, kender dem som de grønne poser, kommunen lægger op til at bortskaffe jeres bioaffald, og ja, hvis i bor der, kan i sagtens genbruge vores poser til jeres madaffald - de er endda lavet af den samme producent. Andre kommuner kan håndtere deres affald på en anden måde. Når det er sagt, hvis du ønsker at bruge posen som en madaffald pose, skal du kontrollere på forhånd, hvordan din kommune er i stand til at håndtere biologisk nedbrydelige poser. Under alle omstændigheder kan du bortskaffe dem i restaffaldet. 

De grønne biobags er blevet diskuteret på det seneste, da resultaterne af en undersøgelser foretaget af Københavns Kommune har vist, at de faktisk indeholder mere plastik end oprindeligt antaget. Konklusionen var imidlertid også at fortsætte med at bruge poserne, fordi biobags trods alt har færrest CO2-emissioner i forbindelse med både produktion og affaldsbehandling, end andre alternativer. Samtidig nedbrydes eventuelle rester fra biobagmaterialet i landbrugsjorden inden for få år, i modsætning til fossile poserester.

Bioposer betyder også at der ikke kommer svedige grøntsager om sommeren, da poserne rent faktisk kan trække vejret og ikke akkumulerer fugtighed, hvilket plastikposer gør. Det betyder, at produkter, der skal holdes i et tørt miljø, såsom løg, rødder og kartofler, vil være bedre beskyttet mod forrådnelse ved at tage luftfugtigheden ud af din kasse mens de grønne råvarer faktisk forbliver sprøde.

Faktisk har vi gjort nogle test i løbet af de seneste uger, hvor vi sammenlignede temperaturstigningen inde i den gamle og nye emballage, når de placeres i et varmt miljø på over 30 grader Celsius og efterlades for en dag. Resultatet var simpelthen vanvittigt! Mens temperaturen inde i vores gamle, åben i toppen kasse stiger til næsten 30 grader i bogstaveligt talt ingen tid, så var pap kassen i stand til at isolere temperaturen meget bedre og holde dine pakkede råvarer lige over 20 grader. Vi tror på, at den nye papemballage vil øge kvaliteten af de grøntsager, der leveres til dig - især i de varme sommermåneder.

Genanvendelse vs genbrug?

Da vi startede, blev vi forelsket i tanken om at genbruge træ kassen så meget som muligt. For at systemet kan fungere, blev kunderne bedt om at returnere kassen til os med hver ny kasse der skal afhentes. Efter næsten 2 års praktisk erfaring, så virkeligheden meget anderledes ud: returraten for kasser faldt dramatisk fra at blive genanvendt 7 gange da vi startede ud, til 3 gange i dag. Grunden til det er flersidet: Flere kunder betyder flere kasser, der proportionalt ikke bliver returneret, samt leverandørerne som ikke tager de brugte kasser, du lægger ud for dem, med tilbage. Kort sagt har systemet haft svært at følge med, så vi dropper det helt.

Det at vi ikke modtager kasserne retur, betyder også at vores kunder fra nu af er ansvarlige for at bortskaffe deres kasse selv. For nogle kan det være lidt ubelejligt i starten, men vi mener, at i det lange løb er det vejen frem. Hvorfor?

Et problem, vi var nødt til at tage hensyn til, da vi re-designede vores emballage, var bortskaffelsen af trækasserne. Ifølge Københavns Kommune (hjemsted for Eat Grim og hvor vores kasser bliver kasseret - se billede) Når en træ kasse har udløbet sin brugsperiode, skal den ukorrante og store kasse ned i beholderen til storskrald. Det betyder, at i stedet for at genbruge træet og forarbejde det til noget nyt (oftest produkter af trærester eller papirmasse til at lave papir af),bliver materialet brændt. Klart, nogen siger at processen konverterer materialet til energi. Men ser man på livscyklusanalysen af forskellige muligheder for bortskaffelse af træ - en metode, der gør det muligt for forskere at sammenligne virkningerne af forskellige emner, fra produktion til brug til opbrugt - er det klart, at genanvendelse af træ har de laveste omkostninger, mens afbrænding af træ som enerstatningsenergikilde har den højeste.

De lave omkostninger ved genanvendelse hænger sammen med, at genanvendelse opvejer behovet for jomfru (nye) fibre. De høje omkostninger ved afbrænding af træ hænger sammen med dets dyre miljøvirkninger. Det drejer sig blandt andet om en stigning i CO2-udledningen fra ufuldstændig forbrænding. Derfor ønskede vi ud fra et miljømæssigt synspunkt at finde en løsning, der ville betyde bedre materialeanvendelse. Pap var en fantastisk løsning, fordi det er nemt at bortskaffe i markerede beholdere tilgængelige fra stort set alle lejlighedskomplekser. Og vigtigst af alt, er at pap kan genbruges og gives et andet - eller tredje - eller fjerde - liv. Faktisk er vores papkasser lavet af 66% genbrugs- og 33% jomfrufibre fra FSC-certificerede kilder i Sverige og produceres i Danmark. At finde en papproducent, der er tæt på hjemmet, var vigtigt for os.

Hvad drømmer vi ellers om?

At gøre Eat Grim tilgængelig for større dele af befolkningen

Indtil for nylig, har Eat Grim været en helt frivillig virksomhed med base i København Nordvest. Selv om vi stadig har mange frivillige, der kommer til at hjælpe os i operationer (vi kunne virkelig ikke gøre det uden jer), i dag er vi vokset fra bare Petra og Carolin, der grundlagde Eat Grim , til et   team på 12 betalte (og stolte) medarbejdere,   der tager sig af over 3000 aktive kunder, som vi servicerer i hovedstadsområdet. Det er nogle af os lige her!

 

Aarhus, Nordsjælland, Roskilde, Odense og Aalborg: Er i klar til at blive grimme med os?

Store visioner kræver store tiltag, og derfor   udvider vi vores leveringsområder   til mange nye dele af Danmark! Noget, vi har arbejdet hen imod hardcore i løbet af de sidste par måneder vil endelig ske: I løbet af sommeren lancerer vi gradvist til hele Nordsjælland og Roskilde, derefter Aarhus, Odense og Aalborg. I tal er det over halvdelen af den danske befolkning, der nu kan abonnere på Eat Grim-kasser!   Gør jer klar, alle sammen, og fortæl dine venner, der bor, der om os!

Fællesskabet er drivkraften

Fællesskabet er det, der gør Eat Grim så specielt - trods alt har vi et   netværk af   over 400 frivillige, sindssygt aktive kunder, der elsker   at instagramme indholdet af   deres kasse og en masse kreative Eat Grim-kokke, der   laver lækre opskrifter til dig på en ugentlig   basis. Uden den fællesskabs kærlighed, er der ingen Eat Grim ! Faktisk er over halvdelen af vores kunder kommet til os gennem   personlige anbefalinger, hvilket bare viser os, at Eat Grim har det ekstra krydderi, der mangler på så mange andre virksomheder.

Centret for vores samfundsliv er vores lager i Nordvest, hvor vi pakker kasserne hver uge, og hvor folk kommer for at afhente deres kasser. Hvad der startede som en måde at tiltrække folk fra lokalområdet og tilbyde vores produkt til en billigere pris - afhentningssteder betaler ikke 40 kr. i leveringsgebyr - har vist sig så vellykket, at omkring 1/3 af alle vores abonnenter til dato vælger at afhente deres kasse .

Det er kæmpestort! Faktisk så stort, at vi i løbet af   sommeren vil starte nye afhentningssteder i København såvel som i Aarhus.   Mere traditionelt-tænkende forretningsfolk tror måske, vi er skøre (vi har hørt dem sige det), men vi mener, at afhentningssteder er vejen frem for at skalere fællesskabs følelsen, der er så unik for Eat Grim . Derfor valgte vi at samarbejde med lokationer, når der er et værdimatch, uden fælles værdier, kan intet fællesskab dannes. Vi er glade for at se, hvordan vores virksomhed kan tage nye former i samarbejde med andre fantastiske mennesker og virksomheder.

En Grim  tilgang til bæredygtig skalering

Vi anerkender naturligvis, at når vi begiver os ud på eventyret om at finde de mest bæredygtige emballageløsninger, den bedste logistikmulighed, det rette område at udvide til - er der aldrig et nemt - eller endda et rigtigt svar. Virkeligheden er ikke så enkel, men som vi ser det, så er vi nødt til at starte et sted. Vores udgangspunkt er altid styret af vores vision om at levere en inspirerende løsning, der skaber et mere gennemsigtigt, virkningsfuldt og inkluderende madsystem.

I bund og grund, ser vi Eat Grim  som en nem løsning for folk at leve mere bæredygtigt, og for at opnå dette er vi nødt til at vælge vores kampe. Ved kritisk at sætte spørgsmålstegn ved vores beslutningsproces og filtrere de elementer, der styrer os, er vi konstant på linje med vores vision i gen-tænkningen af den måde, vi forbruger på, mens vi spørger os selv: har vi virkelig brug for dette?

Især når vi taler om "bæredygtig emballage", har vi som brandejere en forpligtelse til meget nøje at overveje, hvilket emballageformat vi bruger, og til at træffe en informeret beslutning baseret på virkeligheden i vores nuværende affaldshåndteringsinfrastruktur, niveauet af offentlig forståelse, men også hvad der er bedst for at sikre kvaliteten af vores produkter og bringe vores budskab igennem.Danmark, det land, hvor vi udvider i denne næste fase af Eat Grim , har infrastrukturen og processerne på plads til at håndtere bortskaffelsen af det materiale, vi valgte at skalere med, samtidig med at det er et bedre valg for miljøet. Når alt kommer til alt, har vores beslutninger en betydelig signalværdi, hvilket gør det lettere for folk at sortere deres affald korrekt og mere bevidst.

Så, er papkasser den rigtige løsning til at øge vores indflydelse? Måske - hvad der er helt sikkert er, at det er det vi har brug for når vi ønsker at gøre vores produkt tilgængeligt for flere mennesker. Er biobags vejen at gå? Vi anerkender, at der er argumenter både for og imod - det er helt sikkert den rigtige retning, når vi ønsker at se en verden, der er mindre pakket ind i plast - det er trods alt en af de største forurenere af nutidens oceaner og jord.

Det er disse kampe, vi valgte at kæmpe. Vi kan ikke gøre det hele 100% rigtigt - men vi kan starte et sted og vokse derfra.

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere