3 typer grøntsager i sæson om vinteren

… og hvad du skal lave med dem!

I vintermånederne og helt frem til foråret i Danmark, lider vi af noget som landbruget kalder for "sult hullet". Det er den tip på året, hvor ingenting gror, og hvor råvarer ikke kan høstes, på grund af den frosne jord.

Men, råvarer som kartofler, gulerødder og kål kan ofte overleve frosten, og opbevares gennem vinteren. På den måde kan vi stadig spise gode grøntsager, selv når klimaet er koldt og nådesløst.

Det betyder dog også, at vi ser mange af de samme råvarer igen og igen, også i vores Eat Grim-kasser. Men bare rolig, had ikke dine kartofler! For der findes mange fantastiske måder at bruge gengangerne på, som hurtigt vil få dig til at glemme den sænkede varietet i de kolde måneder.

Her er vores 3 favorit grøntsager, der stadig er tilgængelige i vinteren, og nogle tips til hvad du kan lave med dem. Så god læselyst og velbekomme!

Collage with kale, potatoes, beetroots, parsnips, brussel sprouts, leeks, red cabbage and celeriac

1. De smukke kål

Rød-, hvid-, kina-, og spidskål. Der findes mange forskellige typer kål som kan overleve i vinteren, og fælles for dem alle er, at de kan bruges på mange forskellige måder.

Steg dem. Har du nogensinde prøvet at stege et kvart stykke kål i olie eller smør på en pande? Det er vildt nemt, og perfekt som tilbehør til middagsbordet.

Fermenter det. Du kan også bliver inspireret af det koreanske og tyske køkken, og lave din egen portion kimchi eller sauerkraut. Det holder længe og kan bruges i alskens retter. Det smager godt på eksempelvis hotdog, i salater eller bare som tilbehør til en ret.

Rul dem. Brugt stegt kål som fyld i dine forårsruller, eller brug selve bladene i stedet for dej og tortilla, fyldt med lækre grøntsager.

Snit det. Snit kålen fint, og tilføj det til supper inden servering, og du vil have lækre og sprøde grøntsags-nudler.

2. Frisk grønkål

Grønkål er meget lig de andre kålsorter, og kan bruges på mange af de samme måder. Men her får du lidt ekstra tips til, hvad du kan prøve.

Nyd sprødt. Riv kålen i grove stykker og placer på en bageplade i ovnen, vendt med olie og krydderier. Efter det har bagt i 10 minutters tid, vil du have lækre og sprøde chips.

Steg det. Grønkål er også virkelig godt når stegt på panden. Det bliver stadig ret sprødt, og er perfekt i varme salater.

Juice det. Din kål er også god i en sund juice eller smoothie. Du kan også tilberede kålen, ved bare at placere den i citron saft, og lad den trække i et par timer, inden det serveres!

3. De spændende rødder

Kartofler, rødbeder, pastinak, knoldselleri og endda også gulerødder kan holde igennem vinteren. Så her får du nogle tips til, hvordan du kan få variation i hverdagen med råvarerne.

Sylt dem. Rødbeder, gulerødder og knoldselleri er helt fantastisk når det er skåret tyndt, og syltet med krydderier og eddike.

Bag dem. Ja, de fleste af os ved godt at bagte rodfrugter er lækre. Men, prøv også at lave søde retter og snacks med dem, ved f.eks. at bruge dem i kager og brød. I stedet for en gulerodskage, kan du lave en pastinakkage!

Riv dem. Riv rodfrugterne, bland med æg, ost og urter, og steg så på en pande for at få nogle vildt lækre fritter.

Kog dem. Rodfrugter er perfekte i supper! Så skær dem i tern, tillføj til en gryde med vand, og nyd en næringsrig og lækker supper.

/Artikel skrevet af Simone

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere